Beques i premis


RAFAEL BATTESTINI: L’INICADOR DE LA FORMACIÓ MÈDICA A TARRAGONA

Podem dir que l’iniciador de la divulgació de les ciències mèdiques a Tarragona fou el Dr. Rafael Battestini i Galup, nascut a Barcelona l’any 1886. Aquest facultatiu, nomenat l’any 1912 acadèmic numerari de l’Acadèmia i Laboratori de Ciències Mèdiques de Catalunya, a banda de modernitzar i socialitzar la medicina a Tarragona des del seu càrrec de director mèdic de l’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla (1927-1937), va dirigir nombrosos cursos de formació per al personal sanitari i va convidar a reconeguts metges del nostre país com els Drs. Agustí Pedro i Pons, Antoni Trias i Pujol, Jacint Vilardell, Lluís Barraquer, Pere Domingo i Lluís Sayé, tots ells veritables referències en les seves especialitats, a venir a Tarragona a explicar mitjançant conferències els seus coneixements.


Més enllà de la seva coneguda vàlua professional, el doctor Battestini és recordat a Tarragona pels successos en el que fou protagonista durant la guerra i postguerra civil espanyola. Per la seva tasca humanitària protegint gent de dretes durant la guerra, els activistes de la FAI l’obligaren a dimitir com a director de l’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla. Per haver lluitat per la cirurgia de qualitat i gratuïta per la gent sense recursos, fou rebutjat pel Col·legi de Metges de Tarragona; i finalment, per haver estat afiliat al moderat partit catalanista «Acció Catalana» (i ser denunciat precisament per una persona que prèviament havia protegit) va ser condemnat a mort pels franquistes. Fou afusellat el 22 d’abril del 1939 al Puig de les Oliveres de Tarragona; segons indicis històrics, és molt probable que el mateix Col·legi de Metges bloquegés el seu indult.


Un dels projectes més il·lusionant de l’actual Junta Directiva de l’ACMT és el de posar en marxa un premi dedicat al Dr Battestini i lligat als aspectes més humanístics de la professió mèdica.Portada del llibre de Josep Maria Vallés i Martí titulat “Rafael Battestini i Galup. Catalanista. Víctima de la repressió franquista”. editat l’any 2009.Beques y premis programats